tiistai 19. elokuuta 2014

Ekosysteemi, ravintoketju ja ravintoverkko




Ravintoketju toimii pääpiirteittäin siten, että tuottajat kuten puut toimivat ravintona 1.tason kuluttajille. 1. tason kuluttajia ovat esimerkiksi kirvat, jotka syövät puiden lehtiä. Kirvan syövä hämähäkki on tässä tapauksessa 2. tason kuluttaja. Hämähäkin voi syödä vaikka västäräkki ja västäräkin kettu. Ketun kuollessa hajottaja hajottaa ketun ruumiin ravinnoksi, joka päätyy maaperään. Hajottaja voi olla esimerkiksi punkki. Puuntaimi käyttää ketusta syntyvää ravintoa hyväkseen kasvaessaan uudeksi puuksi ja tuottajaksi ravintoketjuun.

Ekosysteemin rakennetta ja toimintaa voi muuttaa esimerkiksi luonnonkatastrofit. Ihmisen toiminnalla voi olla haitallisia vaikutuksia ekosysteemin toimintaan. Esimerkiksi metsästys voi vähentää jonkin ekosysteemille tärkeän lajin kantaa siinä määrin, että ravintoketjusta jää uupumaan sille tärkeä linkki.


 
Kuva 13. Ravintoverkko  





Kuva 14. Ravintoketju


1 kommentti:

  1. Havainnollistava esitys, paljon kuvia, jotka elävöittivät raporttia. Olisimme toivoneet muutaman lähteen käyttöä ja enemmän tulosten pohdintaa sekä omia johtopäätöksiä. Hauska idea, että raportti oli blogissa, mutta sitä oli hieman vaikea lukea (alhaalta ylöspäin). Kaiken kaikkiaan hienoa työtä! Arvosanaksi annamme 4. Esitys oli selkeä ja saimme hyvän yleiskuvan tutkimusalueesta. T: Palleroporonjäkälät

    VastaaPoista